Joulutervehdys

 

Lastenlasten kanssa Jouluaatonaattona Vuokatissa matkalla lounaalle Haapalan Ravintolaan

Joiltakin olen vastaavan joulukirjeen tai -tervehdyksen saanut ja mukava niitä on lukea, joten päätin sitten itsekin.

Mitä 2021 toi tullessaan? Korona oli, osittain jo meni, mutta eipä sitten mennytkään. Erilaisia päätöksiä on matkan varrella päättäjät joutuneet tekemään. Mitä päätökset sitten ovat pitäneet sisällään ja miten se on kenenkin elämään vaikuttanut, riippuu varmasti siitä mistä kulmasta asiaa kukin katsoo. Päätökset ovat päätöksiä, sillä hyvä ja niiden mukaan mennään. Johdonmukaisuuden puute ja selvä käsitys siitä kuka "orkesteria johtaa" on minua vaivannut?

Omassa perhepiirissä kaikki muuten ennallaan, mutta lastenlasten perheen muutto hieman yllättäenkin loppukesällä läheltä Paimiosta kauas Vuokattiin oli se iso asia. Matka on nyt pitkä, nähdään harvemmin ja ikävä on useammin. Kesällä oltiin paljon yhdessä mökillä, vesillä veneellä ja muutenkin merivedessä "läträttiin" ahkerasti.

On siis ollut aikaa itselle ja omille harrastuksille ainakin alkusyksystä. Silloin moottorisaha soi, vesuri heilui ja lenkillä tuli käytyä. Hiihtokausi aloitettiin hiihtotunnelissa syyskuussa ja siinä ehti muutama sata kilometriä tulla ennen työkiireiden alkamista.

Kun ne kiireet lokakuun alussa alkoivat, ovat sitten jatkuneet ihan tähän joulun alle. Kun n. vuosi sitten julkistin, että tämä suksihomma päättyy vähitellen, johti se siihen, että ennakkosuksitilauksia tuli ennätysmäärä. Koko kesän niitä tuli pikkuhiljaa lisää ja pitkin syksyä edelleen lisää. Joitakin Rossignolin kilpapareja oli tilauksessa, ne tulivat heti lokakuussa ja saatiin asiakkaille. Fischereitä ei ole kuulunut, ei näkynyt ja olen joutunut asiakkaille lähettämään viestin, että voivat perua tilauksensa ja tämän olen luonnollisesti joutunut lähettämään pahoitteluiden kera. Muutama on perunut, joillekkin ollaan vaihdettu suksimerkkiä ja jotkut ovat sanoneet odottavansa vaikka ens talveen? Kotimaista Peltosta ollaa myyty erittäin paljon, enemmän kuin koskaan näin lyhyessä ajassa. Mitä sitten on paljon? 400 paria suksia on nyt lähtenyt meiltä syksyn aikana. Viime kaudella joka oli kaikessa ennätyskausi, myytiin yhteensä 987 paria suksia ja muuta tarviketta sitten samassa suhteessa. Tästä näkövinkkelistä 400 on paljon ennen talven alkamista. Kun se talvi sitten oikeasti etelässä alkaa, ollaan siinä tilantessa, että tavaraa on myytäväksi rajoitetusti. Niin meillä kuin muillakin. Voisi olettaa, että nyt olisi mahdollista itsekin harrastaa jos vain kelit tulevat kun ei ole tavaraa mitä myydä. Kun näyttää siltä, että edelleen yksin harrastettaville ulkoilmaharrastuksille olisi kasvavaa kysyntää, on tuotepula kaikkien kannalta valitettava tilanne, mutta se pitää nyt hyväksyä.

Olen oppinut hieman paremmin hallitsemaan tilannetta jossa työtä on liikaa. Aiemmin yritin varsinkin sunnuntain hieman harrastaa ja huilata. Nyt tänä syksynä tein kolmisen kuukautta n. 80-90 h/vko mutta jaoin sen viikon jokaiselle päivälle kuitenkin niin, että lauantai-ilta / -iltapäivä ja sunnuntai-aamupäivä oli pyhitetty omiin harrastuksiin ja lepäämiseen. Varsinkin sunnuntai-iltapäivänä tehty n. viiden tunnin työrupeama säästi maanantailta sen pahimman paniikin. Kuusamon Rukalla tuli käytyä katsomassa MC-hiihtoja ja nautittua. Seuraavalla viikolla olikin sitten pitkiä päiviä ja neljänä yönä piti tehdä rästihommia pois.

Lokakuun alussa otin itselleni uuden viikottain kahtena päivänä säännöllisesti tehtävän puolentoista tunnin työtehtävän. Tämä oli ehkä enemmän halua auttaa ystävää kuin, että olisin itse tarvinnut sitä työtä. Kuljetan paikallisen lounasruokalan / pitopalvelun ruokakuljetuksia asiakkaille. Homma lähti vähän niinkuin vahingossa mutta olen ollut oikein tyytyväinen siihen ja teen sitä mielelläni. Se rytmittää viikon mukavasti ja keskeyttää ko työpäivät sopivasti ja vie ajatukset pois liikkeen hommista.

Nyt sitten myydään varastoa pois, mutta kuitenkin yritetään pitää myynnissä sellaisia pientarvikkeita joita asiakkaat saattavat tarvita. Myös uusia Peltosen suksia myydään tilauksen perusteella. Muutama Rexin huoltokeikka on tiedossa jos vaan kilpailuja suunnitellusti voidaan pitää. Toiminnan päättäminen on edelleen fokuksessa. Se päättyy joko niin, että jossain vaiheessa keväällä tai alkukesällä irtisanon liikkeen vuokrasopimuksen jonka irtisanomisaika on 12 kk. Siitä sitten voi laskea koska se todella päättyy. Siihen mennessä varasto tyhjennetään erillisen suunnitelman mukaan. Toinen vaihtoehto on, että tehdään liiketoimintakauppa koskien maastohiihtovälineitä. Jonkinverran kiinnostusta on ollut, katsotaan? On siis mahdollista, että vielä talvella 22-23 puuhastellaan jotain näihin välineisiin liittyvää, mutta voi olla, että ei puuhastella. Toiminnan laajuus kuitenkin pienenee huomattavasti.

Joulu menee Vuokatissa lastenlasten kanssa talvisissa harrastuksissa. Toivotan kaikille ystäville, tutuille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille Oikein Hyvää Joulua ja toivottavsti jo koronavapaampaa Uutta Vuotta 2022 !!!